„A Brexit a demokrácia győzelme”

0

Célegyenesbe fordult az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, de vajon hogyan látják maguk a britek ma a 2016-os referendumot illetve annak következményeit?

A Londonban élő Jamie például kiábrándítónak tartja, hogy sokan még mindig azzal érvelnek, hogy belülről kellene megváltoztatni az Európai Uniót, teszik azt akkor, amikor az jól láthatóan még inkább szorosra akarja vonni az együttműködést.

„Beszéljünk világosan! A Brexit szar. Mindenkinek. Az Európai Unió elveszít évi 8 milliárd fontnyi befizetést és ez politikailag is egy pofonnal ér fel számára. De abban se legyen tévedés, hogy a Brexit 100 százalékig annak a következménye, hogy számtalan szerződéssel és háttérmachinációval kizárták a választókat a legfontosabb politikai változásokból.

A demokrácia győz. Ez a modern liberális nemzetek szent sarokköve. Nem szabad játszadozni vele” – írta az egyébként a kilépésre szavazó Jamie, aki azt is leírta, mi vitte arra, hogy így döntsön.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

1, A demokrácia hiánya az Európai Unión belül, valamint a számtalan, meg nem szavazott szerződés.

2, Az EU egy középosztálybeli klub, amely nem törődik a szegényekkel és a társadalmi kohézióval.

3, A pénz elherdálása, különösen a mezőgazdaságra és a különböző földalapú támogatásokra, ami azt jelentette, hogy a már egyébként is tehetősek jutottak további pénzekhez.

4, Az Európai Unió a kereskedelmen és a profiton alapul, egy olyan intézmény, amely természeténél fogva nem törődik az emberekkel, csak az üzlettel, aminek egyik jele a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény.

5, Az EU első igazi tesztje a 2008-as válság volt, ahol az embereket nem az első, hanem az utolsó helyre tette, a leginkább szegényeket és időseket büntetve brutális megszorításokkal, különösen Görögországban, 330 milliárd eurós adósságba taszítva őket, miközben Németország azért lobbizott a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy az ne adjon pénzügyi segítséget nekik.

6, A Brexit legalább ennyire szólt az Európai Bíróság borzalmas törvénykezéséről.

7, Nem beszélve az elterjedt korrupcióról és pénzköltésről, ami éves szinten 800 milliárd euróba fáj az EU-nak.

„Bármennyire is szeretem az Európai Unió alapgondolatát, az ma már nem más, mint egy hatalmas, kontrollt veszítette gépezet: senki által meg nem választott, saját érdekeit szolgáló és kegyetlen. Egy megkövesedett politikai precedens, amire sehol a világon nincs példa, különösen nem a parlamentáris demokráció bölcsőjének számító Egyesült Királyságban.

„Rossz ötlet a Brexit? Véleményem szerint nem. Ez lenne a leginkább kívánatos kimenetel? Semmi esetre sem. Inkább elkerülhetetlennek nevezném. Pocsék következmény. Munkáspárti és konzervatív kormányoknak egyaránt van mivel elszámolniuk” – vélekedett Jamie.

Brexit: nem az ötlet rossz, a kivitelezés pocsék

Share.

About Author

Leave A Reply