A bevándorlás gazdasági hatásai

5

Ma nézzünk szét egy kicsit gazdasági területen, méghozzá Iván segítségével, aki a migráció gazdasági hatásairól küldött írást. A magam részéről nem vagyok gazdasági szakember, úgyhogy vitaindítónak szánom, aztán majd meglátjuk, hova jutunk.

„Már régóta szerettem volna írni egy posztot a migráció GAZDASÁGI hatásairól, mert ezen a területen meglehetősen nagy káosz uralkodik az emberek fejében, egy csomó fals információ kering. Magyarországon pedig különösen szeretik elferdíteni a tényeket és az épp aktuális érdekeknek megfelelően manipulálni emberek tömegeit. Persze nyugaton se sokkal jobb a helyzet, az átlagember ott sincs tisztában az alapvető gazdasági összefüggésekkel. (Ha túl szakmai lesz hát előre is elnézést.)

Ma már természetes, hogy ha az élet bármely területét vesszük, mindenhol erős versenyt látunk. Versenyeznek az államok egymással (mostanában jellemzően pénznyomtatással, azaz a saját devizájuk gyengítésével), a jól képzett munkaerő megszerzésével, illetve minden lehetséges úton-módon.

Persze létezik olyan is, ország is, meg embertípus is, aki még mindig azt hiszi, hogy a versenyre az agresszió a leghatékonyabb módszer. Ezeket az embereket és országokat ki kell ábrándítsam: az utóbbi évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kooperáló országok a legversenyképesebbek, a legsikeresebbek, a bezárkózók, agresszívek, korruptak pedig nagyon hamar a szemétdombra kerülnek – a globalizációnak köszönhetően sokkal gyorsabban, mint korábban.

Mit jelent egy ország számára a bevándorlás anyagi szempontból?

Svájc például évi 8 milliárd frankot spórol meg azzal, hogy évente kb. 20 000 diplomás bevándorló érkezik az országba, akiket már nem kell kiképezni. Ez az oktatásra költött összes pénz 30%-a!

Ráadásul a progresszív adórendszeren keresztül azonnal elkezdik önteni a lóvét az államkasszába, és persze nem nagyon igényelnek szociális juttatásokat. Ennyit számít egy országnak a képzett emberek bevándorlása.

Hogyha ehhez még azt is hozzávennénk, hogy mennyit ér ezeknek a bevándorlóknak a JÖVŐBELI adófizetése és hozzájárulása a szociális- és nyugdíjrendszer fenntartásához, elképesztően nagy összeget kapnánk.

Vagyis a bevándorlás, még egyszer hangsúlyozom, a KÉPZETT (ami nem csak diplomást jelent) munkaerő bejövetele a befogadó ország számára hihetetlen nyereség, gyakorlatilag ingyen tőke. Ahova bevándorolnak és több kultúra is megfér egymás mellett, azok lesznek a virágzó agglomerációs központok az Unióban.

Ahonnan meg elmennek, annak az országnak K.O. Kevesebb adófizető, kevesebb fogyasztó, ennél fogva növekvő eltartott hányad, boruló szociális rendszerek, lassú lecsúszás. Ez tényleg végtelenül egyszerű: a bevándorlás gyakorlatilag GDP import, a kivándorlás GDP export.

Úgy tűnik, mintha 2015 tavaszára végre a magyar kormánynak is sikerült volna megértenie ezt a meglehetősen egyszerű összefüggést. Külföldről nézve inkább szánalmasnak tűnik az erőlködésük, mert láthatóan fogalmuk sincs, merre tart a világ, mik a trendek, a legtöbb területen pont az ellenkező irányba viszik az országot.

Papíron ugyan nagyon szépen mutat a 2-3 %-os magyar növekedés, csak ugye a saját teljesítmény az, ami hiányzik belőle, ugyanis a jó része EU-alamizsna, égből hullt manna, a nyugati barátaink ajándéka.

Hogyan hat a bevándorlás a fontosabb országokra?

Ez egy jó kis táblázat arról, hogy hogyan fog alakulni a jövőben a munkaerő létszáma a nagy gazdaságokban. Itt megint csak egyszerű a képlet. Elsősorban ezért lesz és marad az USA a világ vezető gazdasága a következő évtizedekben is, pontosan az erős szellemi tőkevonzó képessége miatt.

Amerika annyival a világ előtt jár gazdaságilag, akkora a különbség közte és a világ többi része között, amit már modellezni sem igazán lehet. 2017-re az USA teljesen önellátó lesz, semmilyen fosszilis energiahordozó behozatalára nem lesz többé szüksége, miközben tovább nő az energiahatékonysága.

Aki esetleg nem követné a dolgokat napi szinten, annak csak annyit, hogy a közvélekedéssel (meg az okos magyar tankönyvek megállapításaival) ellentétben a világ ma úszik az olajban. Egyszerűen túl sok van belőle, amit nem vagyunk képesek felhasználni.

Ez mondjuk meglehetősen sötét jövőt vetít a korrupt olajdiktatúrák elé (Venezuela, Oroszo. etc.), de nem hinném, hogy olyan sokan sajnálják majd őket. (Itt egy jó összefoglaló az olajról.)

Azért azt szerintem mindenki érzékeli, hogy a nagy, innovatív, a teljes gondolkodásmódot, rendszereket (na jó, az egész világot :)) átformáló tech cégek egytől egyig Amerikából jönnek (Facebook, Google, Apple, Tesla etc. etc.) és ezek alapvetően a szellemi tőkén alapulnak.

A németek

Európából jelen pillanatban egyedül Németország képes lépést tartani az USA-val. Németország nagy pechje, hogy az Unió tele van gazdaságilag problémásnál problémásabb országgal. Dél-Európát el kell tartani (néha a csődtől megmenteni), Kelet-Európát gigantikus összegekkel fejleszteni, mert iszonyú mélyen van.

A németek óriási munkaerő-importra szorulnak a következő évtizedekben, valószínűleg ki fogják szívni az összes ÉRTELMES munkaerőt Kelet-Európából. Igazából már jó ideje ezt teszik különböző programokkal, de a felsőoktatás is ingyenes náluk bárki számára.

Ezt is jól csinálják: aki ott szocializálódik, nyilván sokkal könnyebben fog integrálódni is. (Ha most lennék 18, biztos, hogy Németország felé venném az irányt, mert gazdaságilag egyedül ők tűnnek életképesnek hosszabb távon is Európában.)

A britek

A németektől jócskán lemaradva következik a bevándorlás által felfújt Anglia. Érdekes dolog ez: a növekedésnek örülnek, csak azokat nem látják szívesen, akiknek ezt köszönhetik. (Ausztria ugyanez.) Ez azért meglehetősen gyerekes gondolkodás, de akár magyarosnak is mondhatnánk.

Én személy szerint azt gondolom, hogy a gazdasági érdekek győzni fognak a demagógia és a butaság felett, bár a politikusoktól minden kitelik, képesek a legkisebb növekedést is pillanatok alatt lerombolni.

Egy biztos, ha szigorú korlátozás lesz a bevándorlásban, akkor Anglia igen hamar lejtőre kerül, és tuti, hogy nem sokáig marad az EU-ban. Van még pár viszonylag normálisan működő európai ország (Svájc, meg az északiak) de ők sem gazdaságilag, sem politikailag nem játszanak különösebb szerepet, legalábbis globálisan nem tényezők.

A román példa

„Úgy vélem, minden európai ország megengedheti magának, hogy bevándorlókat fogadjon be, mert ők dolgozni akarnak, gyorsan beilleszkednek a társadalomba, és értéket teremtenek. Persze vannak populista és szélsőséges politikusok, akik hasznot akarnak húzni a migráció témájából, de szerintem ez ellentmond az európai értékeknek. Mindenki, aki Európába jön és tiszteletben tartja értékeinket, az jó európai polgár” – Victor Ponta, román miniszterelnök.

Hoppá, egy politikus is képes értelmes dolgot mondani! Ezek után van bárkinek kétsége afelől, hogy Románia messze előttünk jár? Mentálisan már régóta, de nemsokára gazdaságilag is előttünk lesz. Amit a korrupció felszámolásáért tettek mostanában azt nem nagyon kell magyarázni, önmagáért beszél.

Pontosan ugyanerre lenne szükség nálunk is, a korrupció megszüntetése, az állam leépítése, minél kevesebb állami és több magántulajdon, tiszta viszonyok, jogbiztonság, mert ez vonzza a tőkét, amiből aztán lehet növekedni. Ha ezen az úton marad, Románia sikerre van ítélve, a gazdaságuk ki fog lőni, ez a napnál világosabb. Lehetnek akár az új Észtország is.

Hatékonyság

Egyébként ez az egész dolog semmi másról nem szól, mint a hatékonyságról. Miért csináljunk valamit rosszul, időt / energiát / tőkét / munkaerőt pazarolva, ha lehetne jól, racionálisan is?

Magyarországon nagyon sokan még mindig azt gondolják, hogy a gonosz nyugat gonosz vezetői kizsákmányolják az ártatlan, szegény kelet-európai országokat és annak lakóit, legfőképpen természetesen a magyarokat. (Sajnos nem múlt el nyomtalanul az elmúlt 40 + az utóbbi pár év agymosása.)

Nem, szó sincs ilyesmiről. A piac csak működik, illetve működni szeretne, azaz a hatékonyság felé törekszik. Mindenféle érzelmek, ideológiák és összeesküvések nélkül. Kár ellenséget keresni, mert a piac egy teljesen semleges rendszer, nem jó vagy rossz.

Ha az állam a piac működésébe mesterségesen beavatkozik, azzal csakis önmagának és a lakóinak árt, mert a saját hatékonyságát rombolja le, ezáltal a növekedését, a jövőjét teszi tönkre. (pl. Magyarország, Oroszország, stb.) Ha pedig feloldja a korlátozásokat, azzal a növekedését segíti elő, bevonzva a tőkét. (ld. Észtország, Románia stb.)

Magyarországot senki sem bántja a világból, csupán önmaga választ nem működő struktúrákat, saját akaratából úszik az árral szemben. A hiba a saját készülékben van, nem külső tényezőkben.

Végezetül egy nagyon éleslátó elemzés a Dallas Fed-től, mindenkinek ajánlom elolvasásra. A fő megállapítása, hogy ha az egyes államok feloldanák a migráció előtti korlátokat, akkor csupán ettől az egyetlen tényezőtől duplázódhatna a globális GDP, annyival hatékonyabb lenne a világgazdaság működése.

Minél könnyebben jut ugyanis a tőke, a munkaerő, az áru, a pénz oda, ahol a legnagyobb a megtérülése, annál hatékonyabb a rendszer és annál nagyobb a növekedési potenciál. Erre épül az USA, és errefelé tart az Unió is.

A lényeg: „Likewise, the global trading system is so integrated that the elimination of the remaining barriers to international trade in goods would only add 0.3 to 4.1 percent to global GDP. However, if all remaining barriers to international migration were eliminated, global GDP would be 67 to 147.3 percent bigger.” (Kb: „A globális kereskedelmi rendszer olyannyira integrálódott, hogy a nemzetközi árukereskedelem megmaradt korlátainak ledöntése 0,3 – 4,1 százalékkal növelné a globális GDP-t. Ugyanakkor ha a nemzetközi migráció megmaradt korlátait döntenénk le, a világ GDP-je 67 – 147,3 százalékkal lenne magasabb.” – Határátkelő)

Nos, ENNYIRE pozitív a migráció hatása, a korlátozások feloldása gazdasági értelemben. Több szabadság = nagyobb jólét, nem egy bonyolult dolog.”

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Ma olvastam az interneten két olyan cikket amelyek a bevándorlás ellen szólnak. Sajnos elég szomorúan olvastam mind a kettőt mert én is az elvágyódók között vagyok. A mind a kettő cikkben fölleg Hollandiát hozzák fel mint témát de Anglia is említést kap! Az egyik a pénzügyi hátrányait a másik a kultúrális hátrányait veszgeti a bevándorlásnak. Noha említettem hogy én is álvágyódom ebből az országból ( fölleg a politika és kalandvágy miatt) de egyet is tudok érteni részben azokkal akik a válaszokat adták a kérdésekre. A Tisztelt szerkesztőt kérném hogy írja meg válaszát , mit gondol erről a 2 cikkről mert nagyon kíváncsi vagyok rá !

  http://www.deres.tv/20150127/mennyibe-kerul-egy-bevandorlo-sokkba
  http://magyarnarancs.hu/kulpol/bevandorlas_angliaban_es_hollandiaban_mi_fer_ra_egy_cigarettapapirra-67314

  • A Magyar Narancs cikke 8 éves, én ebből nem nagyon vonnék le semmilyen következtetést. 🙂 A másikból meg egyszerűen elég elolvasni az első mondatokat, hogy helyre tudjuk tenni. Harmadrészt te (és minden magyar) teljes jogú uniós polgárként mehet külföldre munkát vállalni, tehát ne hasonlítsd magad a menekültekhez. 🙂

   • Köszönöm a gyors választ! Szó van ott sima bevándorlókról is a másodikban. Igen, ez hiba volt részemről. Mindenesetre az szimpatikus volt a hollandok részéről hogy vizsgához kötik a bevándorlást és csak úgy mehet valaki az országukba ha megtanulja az adott nyelvet. Mi itt pedig kitáblázzuk az országot sértőbbnél sértőbb feliratokkal. Mindezt 300 milliós közpénzből fogják megvalósítani. Abból a 300 millióból akkor már ennyi erővel ellehetne tartani a menekülteket egy rövidebb időre. Komolyan, baromi sértőek azok a táblák, én szégyenlem magam azok helyett akik kitalálták ezeket. Érdekes gondolkozás ez: “Elvárom hogy befogadjanak és tolerálják a szokásaimat más népek ha ott vagyok náluk, de ha más jön ide akkor jobb ha vigyáz magára!” Arra nem gondoltak persze hogy így a képzett munkaerőt is elüldözik a fenébe. Valamint arra sem hogy ezeket talán angolul kellett volna kiírni hogy megértsék a menekültek. Nevetséges és szomorú ez az egész és kicsit olyan szaga van mintha a bevándorlás egyenlő lenne a terrorizmussal.

    Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!
    Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket!
    Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!
    Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról.

Leave A Reply