A bajusz, amin egy ország borult ki

0

Az ember azt gondolná, a dél-koreaiaknak akad fontosabb problémájuk annál, mit visel az arcán az amerikai nagykövet, ám nagyon nincs így. Egy ország hisztijének elképesztő története.

Bajuszt növesztett az Egyesült Államok dél-koreai nagykövete, mire olyan botrány tört ki az országban, mintha legalábbis lábbal tiport volna valami szentséget.

A történet megértéséhez tudni kell, hogy Harry Harris korábban 40 évig (konkrétan 2018-ig) az amerikai haditengerészetnél szolgált, ahol egészen magasra vitte, admirálisként vonult nyugdíjba.

Nagykövet 2018 júliusában lett Dél-Koreában, amire az ember persze csak megvonja a vállát innen, a messzi távolból, hogy „jó neki, na és?”. Közelről nézve a helyzet némileg (sokkal) bonyolultabb.

Harry Harris édesapja ugyanis szintén haditengerész volt, édesanyja viszont japán, ő maga is Japánban született. Márpedig ha azt állítjuk, hogy Japán és Dél-Korea viszonya történelmileg kissé terhelt, akkor még nem mondtunk semmit.

Hogy jön ide a bajusz?

A bajusz úgy jön ide, hogy az arcszőrzet zsigerileg az 1910-1945 közötti japán megszállás borzalmaira emlékezteti a dél-koreai lakosság nagy részét, ezen idő alatt mind a nyolc japán katonai kormányzó bajuszt viselt, ami így egyfajta szimbólummá vált.

Ráadásul tavaly a két ország megint csúnyán összerúgta a port a II. világháború idején történtek kapcsán. Képzeljük el ezek után, milyen érzés lehetett, amikor a félig japán amerikai nagykövet egyszer csak megnövesztette a bajuszát…

Harry Harris itt még bajusz nélkül

„A bajuszom valamilyen oknál fogva érdeklődést keltett. Tisztában vagyok a két ország közötti történelmi feszültséggel, de én nem japán-amerikai nagykövet vagyok, hanem az Egyesült Államok nagykövete itt” – reagált Harry Harris.

A Korea Timesnak adott tavaly év végi interjúban azt is megindokolta, miért döntött a bajusz mellett. (Komolyan, az egyszeri blogger ilyen mondatok leírása közben nem is tudja, sírjon vagy nevessen.)

„Határvonalat akartam húzni a katonatiszti és a diplomata karrierem között. Próbáltam megnőni pár centit, de nem ment, aztán próbáltam megfiatalodni, de az sem ment. Bajuszt viszont tudtam növeszteni” – próbált félig komolyan, félig viccesen válaszolni a kérdésre.

Így élnek a dél-koreai fiatalok

Share.

About Author

Leave A Reply