A 3,5 millió dolláros borospince

0

Amikor a milliárdos étteremtulajdonos, Tilman Fertitta megnyitotta új Mastro’s Steakhouse-át szülővárosában, Houstonban 2017-ben, az csak a kezdet volt az ismert sommelier-nek, Keith Goldstonnak.

A környéken rövid időn belül új, tengeri fogásokra szakosodott étterem és ötcsillagos szálloda, a Post Oak nyílt további éttermekkel, valamint egy exkluzív, 12 fős hellyel, ahol borvacsorákat lehet rendezni.

Tilman Fertitta úgy tartja, ez az összesen 400 millió dolláros fejlesztéssel létrehozott komplexum az ő öröksége a város felé. Azzal a feladattal bízta meg tehát Keith Goldstont, hogy ehhez méltó borgyűjteményt hozzon létre.

Ez sikerült is: a pincében 25 országból több mint 30 ezer palack bor (XIX. századiak is) található, amiből jut a tulajdonos többi éttermébe is.

A borok értéke összesen 3,5 millió dollár. A legértékesebb egy 1825-ös Chateau Gruaud-Larose, ami 80 ezer dollárt ér, de emellett is több, 19. századi bor van a választékban.

„Amikor bort kóstolok, azt kérdezem magamtól: milyen bor próbál ez lenni, jó verzió ez? Ha igen, akkor megnézem, hogy milyen értéket képvisel, és hova helyezhetem a borlistánkon. Ha pedig egy bor nagyon ízletes, akkor megveszem, és a többit kitalálom később” – mesélte a sommelier.

„A legfontosabb számomra, hogy olyan bort találjak, amiben van valami különleges: érték, íz, ritkaság vagy egy jó történet. Mert akkor tudom, hogy ezt a bort el tudom adni a vendégeknek” – mondta a beszerzés részleteiről Keith Goldston.

Ha megvan ez a különleges valami, de az ár nem megfelelő, akkor a sommelier inkább nem veszi meg, ám ha úgy érzi, el tudja adni, akkor mégis belemegy.

A 30 éves tapasztalattal bíró sommelier kedvenc hazai régiója Napa és Sonoma, míg nemzetközi téren a champagne-i nedűk, a moseli rizlingek és a burgundi borok állnak közel a szívéhez.

A borvacsorákon a különleges italokhoz különleges fogások is dukálnak, olyanok, amik kihozzák a borok valódi ízét – ezekről a Post Oak séfei gondoskodnak.

A szupergazdagok legbizarrabb kérései

(Fotó: Post Oak)

Share.

About Author

Leave A Reply