A 15 leggazdagabb amerikai család

0

Növekszik a gazdag dinasztiák összvagyona – derül ki egy friss jelentésből. A Forbes 400-as listáján szereplő 15 legtehetősebb família összesen 618 milliárd dollár fölött rendelkezhet. De kik is ők?

A vagyoni egyenlőtlenség egyre nagyobb az Egyesült Államokban, és ennek egyik oka a családi dinasztiák folyamatos gyarapodása. 1982 óta a három leggazdagabb család vagyona majdnem hatvanszorosára nőtt, és jelenleg 348 milliárd dollárt tesz ki, miközben egy átlagos háztartás ez idő alatt 3 százalékkal tudta növelni a pénzét.

A 15 leggazdagabb család 618 milliárd dollárt gyűjtött össze. Többgenerációs vállalatok vezetőiről vagy tulajdonosairól van szó, amelyek már korábban megalapozták a család anyagi helyzetét – így tehát Jeff Bezos vagy Bill Gates nincs rajta a listán.

#15 Cathy család: 11 milliárd dollár

1967-ben Samuel Truett Cathy hozta létre a Chick-fil-A gyorsétteremláncot. Két fia, Bubba és Dan egyenlő részben osztozik a vagyonon.

#14 Stryker család: 11,1 milliárd

Homer Stryker alapította és magáról nevezte el az orvosi felszerelésekkel foglalkozó céget. Unokái mind örököltek részesedést a vállalatban, amely 2017-ben 12 milliárd dolláros forgalmat bonyolított. A három testvér közül csak Ronda tagja az igazgatóságnak, de mindhárman filantrópok és sokat költenek jótékonykodásra.

#13 Goldman család: 13,2 milliárd

A New York-i ingatlanpiacon vannak érdekeltségeik. Az 1950-es évek óta működik vállalkozásuk, amely alacsony áron szerzett meg területeket. Jelenleg 17 százalékos részesedésük van az új World Trade Center projektben. Sol Goldman az alapító, ma lánya, Jane viszi az üzletet, lányaival együtt 25 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

#12 Bass család: 13,3 milliárd

1959-ben Sid Richardson olajmágnás unokaöccseire, Robertre, Sidre, Lee-re és Edwardra hagyta vagyonát, mindegyik 2,8 milliót kapott. A testvérek 2017-ben 5,6 milliárd dollár értékű részvényt kaptak, amikor eladták a céget az ExxonMobilnak.

#11 Ziff család: 14,4 milliárd

A vagyont a Ziff Davis nevű cég alapozta meg, amely magazinkiadással foglalkozott. William Ziff Jr. 1994-ben 1,4 milliárdért adta el a társaságot. Fiai, Daniel, Robert és Dirk az örökségből hozták létre a Ziff Brothers Investmentset, amely befektetésekkel foglalkozik. Több házuk van Aspenben, jótékonykodnak is.

#10 S.C. Johnson család: 18,2 milliárd

A tisztítószerekkel foglalkozó vállalatot 1882-ben alapította Samuel Curtis Johnson, majd fia, Herbert Fisk vette át az irányítást. 1928-ban végrendelet nélkül halt meg, és az örökösödési vita hosszú ideig tartott, majd azzal zárult, hogy felosztották a cégek két gyermeke, Herbert Fisk Johnson Jr. és Henrietta Johnson Louis között.

#9 Lauder család: 22,4 milliárd

1947-ben Estée Lauder megkapta első nagyobb megrendelését, amely 800 dollár értékű bőrápolószerről szólt. Ma már a cégnek harminc márkája van, köztük olyan híresek, mint a MAC és a Clinique, és tavaly 13,8 milliárdos forgalmat könyvelhetett el. A családnak sok értékes ingatlanja van, de a jótékonykodás sem áll távol tőlük: a Metropolitan múzeumnak egymilliárd dollár értékben ajánlottak fel műtárgyakat.

#8 Duncan család: 24,8 milliárd

1968-ban mindössze 10 ezer dollárral Dan L. Duncan alapította az Enterprise Product Partners nevű céget, amely a gáz- és a nyersolajpiacon érdekelt. 2010-es halála utána a vállalat családi tulajdonban maradt: négy gyereke örökölte a 10 milliárdos birodalmat, amelynek értéke azóta több mint duplájára nőtt.

#7 Pritzker család: 26,6 milliárd

A.N. Pritzker és fiai, Jay, Donald és Robert a vagyont a Hyatt szállodalánc alapításával és jó befektetésekkel szerezték. A családból tizenegyen milliárdosok, nyolcan a Forbes 400-as listán is rajta vannak.

#6 Cox család: 37,2 milliárd

A Cox Enterprises több területen érdekelt: távközlésben, médiában, autóiparban. Egy évben 20 milliárd dollár bevételt könyvelhet el. Az alapító James Cox öt unokája osztozik a vagyonon.

#5 Edward C. Johnson család: 38,7 milliárd

1946-ban alapították a világ második legnagyobb alapkezelőjét, a Fidelity-t. Már a harmadik generáció vezeti a céget. A családnak jelenleg is 49 százalékos tulajdona van a vállalatban, amelyet Abigail Johnson vezet.

#4 Cargill-MacMillan család: 38,8 milliárd

1865-ben hozták létre az agráriumban érdekelt Cargillt. Ma a család 23 tagjának a kezáben van a cég 88 százaléka. A vállalat évente 108 milliárdos bevételre tesz szert. 14-en milliárdosok a famíliából.

#3 Mars család: 72 milliárd

A Milky Ways, a Mars szelet és az M&Ms régóta tartó népszerűsége látszik a család anyagi helyzetén is. Jacqueline és John Mars fejenként 24 milliárdos vagyonnal rendelkezik. Alapítványuk oktatási, környezetvédelmi, kulturális és egészségügyi célokat támogat.

#2 Koch család: 107 milliárd

Charles és David Koch a családi olajfinomító üzemet valódi konglomerátummá fejlesztették, amely évente 100 milliárdos bevételt hoz. A vagyonból a rákkutatásra, kórházak és kulturális intézmények támogatására is fordítanak. A testvérek finanszírozták a Wonder Woman című filmet is.

#1 Walton család: 169,7 milliárd

Sam és Bud Walton 1962-ben hozta létre a Walmartot, amely mára a legnagyobb kereskedelmi lánc lett a világon. A családi vagyonon heten osztoznak, köztük San három gyereke, Rob, Jim és Alice. Utóbbi a leggazdagabb nő a világon, 44,9 milliárd dollárja van.

Így tobzódnak a kínai gazdag kölykök

Share.

About Author

Leave A Reply