8+1 hasznos tipp külföldre költözés előtt

0

Sokan tervezik még mindig Magyarországon, hogy megpróbálkoznak a határátkeléssel, elsősorban a fiatalok között. Persze rengeteg a jó tanács (no és akad nem olyan jó is), éppen ezért mindig érdekes, ki hogyan élte meg a maga külföldre költözését, milyen tapasztalatokat tud megosztani. Lássuk, a Svéd(d)élet(t) blog szerzőjének szubjektív listáját.

  1. Költözés előtt mérd fel a terepet

Én viszonylag sok időt töltöttem Svédországban a kiköltözésünk előtt is munka/magánéleti utak miatt, így felületes benyomásaim már voltak az országról. Imádom, hogy nem másznak a nyakamba, hogy megtartják a 3 lépés távolságot, és, hogy nem néznek rám furcsán amiért introvertált vagyok.

  1. Nyelvet tanulni KÖTELEZŐ

Nem tudom elég nagy betűkkel leírni a kötelezőt. Ha az ország nyelvét nem is beszéled („egzotikusabb” ország esetén könnyen megeshet), angolul akkor is tudnod kell, mert magyarul nem lehet egy idegen országban kommunikálni. Mégpedig kommunikálni kell a hivatalokban, lakásbérlésnél, orvosnál, stb… Az adott ország nyelvét pedig igenis meg kell tanulni, ha hosszabb távra tervezel.

  1. Ismerd meg és fogadd el a kulturális különbségeket

A svédek medvecukor szeretete gusztustalan, a japánok kígyóevési szokásai pedig egyszerűen rémisztőek, de ha az országukban élünk, akkor ezt el kell fogadni. Nem kell medvecukrot és kígyót enni, de nem szabad leszólni, és őket hülyének nézni, ha nem alkalmazkodnak egy bevándorló kultúrájához.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

  1. Tájékozódj az ügyintézésről

Szinte minden országban élnek magyarok, akik blogot vezetnek az életükről. Ezek, és az adott hivatalok tájékoztatóinak segítségével könnyen összeállíthatunk már indulás előtt egy „legfontosabb elintézendők listáját” magunknak.

  1. Spórolj, külföldre költözni drága

Akár már meglévő munkaszerződéssel, akár csak munkakeresőként költözünk ki muszáj, hogy legyen tartalék pénzünk. Az okosok azt mondják, hogy 3 hónapnyi tartalék az ideális (mármint az adott országban 3 hónapra elegendő összeg), de szerintem ez nagyban függ attól, hogy hogyan költözünk. (…) Annyi pénzünk pedig mindig legyen, hogy haza tudjunk jönni, ha minden kötél szakad.

  1. Legyen plusz pénz is az “apróságokra”

Vannak dolgok amik az elhatározás hevében néha eszünkbe se jutnak. Mivel fogunk az új lakóhelyünkön közlekedni? (…) Rengeteg ilyen eldöntendő kérdés van, ami hónapokkal is meghosszabbíthatja a kiköltözés/akklimatizálódás időszakát.

  1. Lehetőleg mindent intézz el az indulás előtt

Felruházkodni, elmenni fogorvoshoz, fodrászhoz, stb. Bármennyire is felkészülünk, azért kell pár hónap az új lakóhely megismeréséhez. A problémás ügyeinket érdemes még otthon elintézni, mert egy idegen országban nagyon kellemetlen lehet egy begyulladt lyukas foggal az éjszaka közepén orvost találni. Ugyanez vonatkozik minden banki és hivatalos ügyünkre is.

  1. Oldd meg a kapcsolattartást

Beszerezni egy jó okostelefont/webkamerás laptopot mindenkinek a családban, és megtanítani mindenkit a Skype, Viber, vagy hasonló csevegőprogramok használatára. Mert elvileg a roaming díj már nem létezik, de gyakorlatilag gyorsan elkezdenek a tartós külföldi használat miatt különdíjakat számlázni a magyar szolgáltatók.

+1 A végére pedig egy tapasztalat

Engem sokan próbáltak rábeszélni, hogy a férjem nélkülem induljon el, és ha mindent megalapozott, akkor majd mi követjük a macskával. Végül nem hallgattam rájuk, és szerintem nagyon jól tettem. (…) Sokkal könnyebb együtt átélni a költözés okozta stresszt és bizonytalanságot, és gyorsabb az ügyintézés, ha ketten járjuk a hivatalokat.”

A teljes, részletesebb posztot itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Share.

About Author

Leave A Reply