70 ezer forintos nyugdíjból a görög tengerparton

2

Egészen elképesztő történet Böde Lászlóé, hiszen a szegedi nyugdíjas a görög tengerparton, egy sátorban éli mindennapjait, és noha nehéz lenne azt állítani, hogy mindezt luxuskörülmények között teszi, a jelek szerint elégedett az életével.

A 63 éves szegedi férfi nem messze a tengertől egy sátorban él a görög Naxosz szigetén és a Délmagyarországnak adott interjúban azt mondta, szereti ezt az életformát.

Ehhez az élethez persze kell egyfajta hozzáállás, de Böde László esetében ezzel nincs gond, hiszen korábban már autóval bejárta Portugáliát, gyalog az El Caminót, 2011-ben kerékpárral Skandináviát, 2013-ban pedig Izlandot.

Most (egészen pontosan 2014 októbere óta) Naxoszon, egy kis falu, Agia Anna mellett él, és ugyan tavaly április végén hazament Szegedre, de nem nagyon bírta, így visszatért.

A 37 évesen rokkanttá nyilvánított egykori mozdonyvezető Magyarországon volt divatáru-üzletkötő, hírlapfutár, lángossütő, szállodai recepciós, vagyonőr és piaci árus is.

Miből futja?

Pénze persze nagyon kevés van, a nyugdíja 70 ezer forint, ellenben a tengerparton nincs rezsije, az életbiztosítás levonása után kétszáz euró, mintegy 63 ezer forint marad minden hónapban a számláján.

„A vizet a falu vízrendszeréből, a parti zuhanyzóból hordom. Az elektromosságot a magammal hozott napelemek termelik, mindennap főzök magamnak ebédet, a tüzelőanyag korlátlanul és ingyen van” – mesélte a férfi.

„Kilencven százalékban arra költök, amit megeszek, tíz százalék a szükséges ruhapótlás és egyéb apróságok. Minden másnap egy félkilós kenyeret szoktam venni a falusi kisboltban. Átlagban havi 120 eurót költök, hiszen ki kell gazdálkodnom a repülőjegyet haza és vissza” – tette hozzá.

Böde László az első görögországi tartózkodása idején hét hónap alatt megspórolta egy Róma–Párizs kirándulás fapados jegyét és még tartalékot is vitt haza, amiből Szegeden azonnal ki tudott venni egy albérletet.

Ami hiányzik, és ami nem

És hogy mi hiányzik neki a messziről egészen elfogadhatónak tűnő életben? „Néha eszembe jut, hogy milyen jó lenne a Kárászon sétálni. Hiányzik az a pár ember, akiket szeretek. Nem hiányzik viszont a magyarországi légkör, a leszegett fejű, ingerlékeny emberekkel”.

(Fotó: borsonline.hu)

Share.

About Author

2 hozzászólás

Leave A Reply