Egy izgalmas magyar bár Párizsban

0

Van egy egészen érdekes bár a francia fővárosban. A Bogibar gazdája Pálosi Boglárka, aki 21 évesen költözött ki először Franciaországba, ahol rengeteg helyen dolgozott, például az ország egyik legnagyobb ügynökségénél volt gyakornok, de besegített a magyar filmeket forgalmazó Clavis Filmsnél is, miközben szervezett filmfesztivált, koncerteket, bulikat…

„Imádom a francia nyelvet, kultúrát! És Párizsba szinte szerelmes vagyok” – mondta a EuroNewsnak adott interjúban, melyben azt is elmesélte, hogy 2007-ben családi okok miatt el kellett költöznie.

Élt egy ideig Berlinben, aztán Londonban, majd visszaköltözött Magyarországra, végül ismét Párizsban kötött ki.

A bár annak a háznak az aljában található, ahol lakik, így ismerte a tulajt, aki egészen véletlenül mesélte el egyszer, hogy árulja a helyet. „Akkor beindult a gépezet. Az alkudozás, a budapesti lakásom eladása. Nem volt idő sokat gondolkodni, jól megfontolni az egész menetét, hagyni ülepedni a dolgokat. Mások évekig tesznek össze egy ilyen projektet, nekem a vétel lehetőségétől a Bogibar nyitásáig 7 hónap telt el” – mondta Boglárka.

Akinek ahhoz, hogy bártulajdonossá válhasson, képzéseket kellett elvégezni, mindamellett ott volt a sok papírmunka, ügyvédek, cégalapítás, egyeztetések, engedélyek…

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

A Bogibar koncepciója a magyar (és egyetemes) kultúra, a művészet, a jó hangulat és a közösségteremtés körül forog. Eredetileg legalábbis egy egészséges és magyar ételeket árusító művészeti, kulturális bár volt tervbe véve.

Ezt az hiúsította meg, hogy az a barátnője, aki a szakács lett volna, Berlinbe költözött, viszont addigra a kocka már el volt vetve, így ki kellett nyitni az eredeti koncepcióval, viszont állandóak voltak a szakácsgondok.

„A vendégeim főleg franciák. A magyar eseményeken, ami csak a magyaroknak szól magyarok, de ha magyar zenész jön, arra bejönnek a franciák is és a magyarok is, ami nagyon jó, hiszen ezáltal meg lehet ismertetni magyar zenészeket a francia közönséggel” – mesélte.

„Sok koncertet szerveztünk, megtartottuk a fontos magyar ünnepeket, összejárnak ide a Párizsi Csajok és volt szavalás is a Magyar Költészet Napján. Ezek számomra fontos dolgok, ezért törekszem arra, hogy megtartsam a bárt” – mondta Boglárka.

Az üzletmenettel akadtak problémák, ezért most koncepciót váltanak, ezentúl a bár bérbe vehető, azaz csak konkrét rendezvényekre nyit ki.

Bogi szerint Párizs minden egyes kerülete egy falu, aminek a pozitívuma, hogy vannak visszajáró vendégek, akik közül akadt, aki segített az átalakításnál is.

„Szeretünk kutyasétáltatás közben megállni az utcán és beszélgetni egymással pár szót, hogy ki hogy van, az utca másik oldaláról is hangosan köszönnek egymásnak az itt élők. Talán jobban odafigyelnek itt egymásra az emberek. És furán néznek rám az akcentusom miatt” – jegyezte meg Bogi.

A teljes beszélgetést itt olvashatjátok el.

Mivel bosszanthatod fel a franciákat?

(Fotó: bogibar.com)

Share.

About Author

Leave A Reply