5+1 mítosz az ausztriai életről

1

Az ausztriai életről, a lehetőségekről, árakról rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat.

“Rendben. Döntöttél. Egy másik ország lesz ideiglenesen vagy éppen örökre az otthonod. A családok és a barátok tétlenül állnak, majd elfogadják választásod. Van aki bátorít, és aki csak a fejét rázza.

Költözöl. Telik az idő és tetszik a város ahol élsz, az emberek, a munkahelyed és az egész környezet. Könnyebb lesz az életed, több mindent megengedhetsz magadnak. Ekkor lassan de biztosan a barátoktól, ismerősöktől bekúsznak füledbe a sárga színben „tündöklő” epés megjegyzések. Ismerős a helyzet?

Sokfelé hallom, – nem csak az ismeretségi körömből – fórumokból, közösségi oldalak külföldi-magyar csoportjaiból, hogy a “hátrahagyott” embereknek megvan a véleményük.

Csak úgy “kedvesen” és “finoman” hintik az igét, hogy a kint élő magyaroknak sokkal, egyszerűbb. Milyen magasak a fizetések, mennyivel jobbak az ételek, könnyen vesznek lakást, sok GYES-t kapnak és így tovább. Na igen, ez biztosan így van, bár sok mindent nem tud, aki nem tapasztalt és nem élt legalább 1 évet a “határain” kívül.

Szülni a határon túl

És hogy mik a főbb kommentek amiket kapunk? Íme pár mítosz, amit első kézből több év tapasztalatából most megdöntünk.

Első mítosz: Ausztriában mindenki betegre keresi magát

A valóság az, hogy egy átlagkereset 1200-1400 euró körül mozog. Nyilván ez attól függ, milyen állást tudunk megcsípni, a pénz itt is függ attól, hogy milyen végzettséged, szakmád van illetve mennyire tudod a németet, és plusz még milyen nyelveket beszélsz. Szóval a hogy mennyit keresel már csak rajtad múlik!

Íme egy videó az osztrák álláskeresésről:

Második mítosz: aki kint dolgozik simán megvesz egy lakást magának

Aki ilyeneket mond, nagyon nincs tisztában az ingatlanpiaccal, sem Magyarországon, sem pedig Ausztriában. A lakás/ház árak itt a duplája mint otthon, és az emberek 80%-a bérleményben lakik.

Ha valaki lakást akar magának vásárolni, az általában hitelt vesz fel. Sokan viszont azért dolgoznak kint, hogy utána a hazájukban építkezzenek vagy egy vidéki kis házat vesznek és azt újítgatják fel.

Harmadik mítosz: könnyen és olcsón találni Ausztriában albérletet 

Az igazság az, hogy a lakáskeresés itt is nehézkes, ugyanúgy mint a többi nagyvárosban. Bécsben egy jó lakásra várólista van. Egy jelentkezési lapot kell beadni elbírálásra, adatokkal, fizetési papírral, fotóval és ez alapján dönt a sok jelentkező körül a tulajdonos.

A bérlés szintén drága, az 1 szobás lakások 4-500 eurótól indulnak / hó, de olyanról is hallottunk, hogy munkásoknak kiadott ágy+szekrény (!!) 300 euró úgy, hogy négyen laknak 1 szobában. Egy nagyobb lakás bérlése 700 eurótól kezdődik és itt is határ a csillagos ég. 

Negyedik mítosz- olcsóbbak az élelmiszerek

Szintén nem igaz. Rengetegen itt kint is odafigyelnek a bevásárlásra, akciókra, kedvezményekre. Egy átlag bevásárlás Ausztriában drága. Ha csak a tejet, tojást és kenyereket, felvágottakat vesszük figyelembe, akkor mindenképpen.

Íme néhány példa: itt is lehet nagyon olcsón vásárolni egy Aldiban is, de ha például friss felvágottat szeretnél, akkor egy Billa, Spar vagy Merkur polcain az akciósok esetében is 1.90 eur/10 dkg-tól (617 Ft) kezdődik az ár.

A tojás alaphangon 1.60 eur/-tól (520 Ft) kezdődik, és ugyanez a helyzet a kenyérrel, am egy jobb fajta (itt általában barna kenyeret lehet vásárolni) szintén ettől az ártól kezdődik negyed kiló.

Természetesen körültekintően Ausztriában is meg lehet találni a kedvezményeket, de átlagosan ezen az áron tudunk vásárolni.

Ötödik mítosz: mindent megengedhetünk magunknak. Rengetegszer járunk étterembe, moziba, színházba

Igen, mi is szeretjük idekint a kultúrát és többször elmegyünk étterembe, de nem hiszem, hogy annyival többször mint mondjuk az, aki Budapesten él. Egy színház- vagy mozijegy is sokkal többe kerül.

Például Budapesten egy plázában a 2D-s film 1800 Ft, itt a moziban egy jegy 9.50 euro (3000 Ft) körül van. Egy átlag színházjegy 50 euro körül van (15.000 Ft), míg otthon 5000 Ft az ára.

+ egy mítosz: könnyen be lehet illeszkedni

Azért ez sem ilyen egyszerű. Az osztrákok kedvesek, mosolygósak, de igencsak megtartják a két lépés távolságot. Nem nagyon barátkoznak, vagy ha igen, akkor ezek olyan felszínes barátságok.

Értékelik, ha valaki tanulja a nyelvet és szeretne beilleszkedni, szívesen beszélgetnek veled, de valahogy mindig azt fogod érezni ez nem az a megszokott, laza barátság és ismeretség. Ne aggódj, osztrák az osztrákkal sem mindig puszipajtás. 🙂

Hogy mennyire lesz ettől a cikktől kevesebb az otthoniak intrikája vagy éppen “bezzeg” kezdetű mondatai? Nem hiszem, hogy annyira megcsappanna, mindenesetre aki még nem próbált szerencsét külföldön, annak érdemes a saját bőrén tapasztalnia. 🙂

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Az osztrákok nem barátkoznak? Szép megfogalmazása annak, hogy egy kalap sz…nak tekintenek bennünket, magyarokat.
    Nem is tudom, hogy irigyeljem vagy sajnáljam-e azokat, akik abban a hitben ringatják magukat, hogy ez nem így van.

Leave A Reply