5+1 furcsaság Bulgáriából

0

Ahhoz képest, hogy milyen közel van, és hozzák hasonlóan tagja az Európai Uniónak, tulajdonképpen meglepően keveset tudunk Bulgáriáról, pedig fantasztikusan érdekes hely. Miként a Hurrá, Bulgária blog fogalmazott: az ország másképp működik. Lássunk 5+1 dolgot, miben nyilvánul ez meg!

1, Gyászjelentések a fákon

Ismertem egy szófiai nyomdászt, aki abból lett gazdag, hogy a gyászjelentéseket akciós áron nyomtatta ki. A bolgár lélek gyászmunkáját ugyanis megkönnyíti, ha szerettei halála után meghatározott időközönként egy csomó gyászjelentést plakátol ki, tipikusan a saját háza kapujában, erre szakosodott hirdetőoszlopokon és egyéb felületeken, vagy akár simán az utcai fákon is.

A napilapokban külön oldala van a gyászjelentéseknek, amit egyébként olvasnak is a helyiek. A kiszegezett etiketteken majdnem mindig fénykép is van, és feltétlenül feltüntetik, mennyi ideje halt meg az illető.

2, Boltok a pinceablakban

Ezek a boltok főleg Szófia és a többi nagyváros belső belvárosában működnek, ahol nem volt elég üzlethelyiség, így a kisvállalkozók sima pincehelyiségeket bérelnek lakóházak aljában, és a járdára néző ablakokból árulják az árut: többnyire szeszes és nem szeszes italokat, cigarettát, chipseket.

Leszámítva, hogy guggolva kell társalognod az eladó személyzettel, ezek amúgy teljesen rendesen működő boltok, simán van pénztárgép meg minden, gyakran még kártyával is lehet fizetni.

3, Autópályán 140 km/h két pohár sör után: szabályos

Az autóval érkező nyaralók gyakran meglepődnek, hogy a Szófiától Burgaszig vezető Trakija autópályán 140-es táblákat látni. Ez különösen a pálya régebben épített szakaszain meglepő, ahol épeszű sofőr a százat sem kockáztatja meg. Viszont Plovdiv után, a nyílegyenes, frissen átadott szakaszokon tényleg élvezet a szokásosnál gyorsabban haladni.

Az EU-s átlagnál szintén megengedőbbek a szabályok az ittas vezetés ügyében: 5 ezrelék véralkohol szinttel még simán lehet vezetni (egy 80 kilós férfi sofőr esetén ez bő 2 pohár sört vagy fél üveg bort jelent, közvetlenül az autóvezetés előtt elfogyasztva).

4, A „furcsa kakaó”: a boza

A boza első blikkre olyan, mintha kakaó lenne, de ha az lenne, az lenne ráírva, hogy „kakao”, nem pedig, hogy boza. A boza egyébként finom ital (annak, aki szereti; és hát Bulgáriában sokan szeretik), erjesztett kölesből készül, így aztán savanykás ízű és illatú.

Amiért mégis minden egyes magyar sugárban köpi ki, amint megízleli, az azért van, mert a látvány alapján a kakaó lágy, tejes, édes ízét várja, és ehelyett jön a savanykás ízű és kissé pépes állagú meglepi.

5, Zuhanyozó tálca hiánya

Sokan csodálkoznak, hogy a fürdőszobákban, akár frissen épített lakásokban, nyaraló apartmanokban, de gyakran szállodai szobákban sincs külön zuhanytálca a tus alatt. Általában a fürdőszoba közepén van egy összefolyó, zuhanyozás után minden csupa víz.

+1, Lovas kordék és Rolls-Royce-ok

A társadalom gazdasági szétszakadásának millió jele van, de a járműpark vizsgálata talán a leglátványosabb. Miközben egy átlagos hétköznapon a Hilton hotel parkolójában biztosan találunk egy Rollsot vagy Ferrarit, de legalább egy Bentley-t, pár utcányira onnan simán belefuthatunk egy ilyen lovaskocsiba.

A nyitókép Szófia szívében készült, a Vitosa bulvár egyik keresztutcájában. (A várnai egyetemen állítólag volt egy diák, aki naponta belovagolt a városba, és a lovat az egyetem előtt egy oszlophoz kötötte ki.)

A teljes posztot további furcsaságokkal itt találod.

Share.

About Author

Leave A Reply