5 dollárért 5 milliót

0

Nem tűnik rossz üzletnek 5 dollárért 5 millió dollárt kapni, alighanem bármelyikünk elfogadná. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy annak az 5 dollárosnak egy kifejezetten ritka, aranyból készült érmének kell lennie 1822-ből.

A majdnem 200 éves érme akkora ritkaság, hogy összesen három ismert darab létezik belőle a világon, ráadásul ebből ez az egy van magánkézben, a másik kettőt a Smithsonian Intézet numizmatikai kiállításán lehet megtekinteni.

Az „1822-es félsas” néven is ismert darabot a 2019-ben elhunyt legendás gyűjtő, D. Brent Pogue hagyatékából árverezik el. Ő még 1982-ben vette egy másik gyűjtő, Louis E. Eliasberg Sr. hagyatékából. (Úgy látszik, az érme annyira egyedi, hogy csak hagyatéki árverezésen van esély hozzájutni…)

„Ilyen lehetőség nagyon ritkán adódik, több generáció is eltelhet anélkül, hogy akár a legmódosabb gyűjtőknek, kereskedőknek, múzumoknak esélyük lenne megvásárolni egy ilyen érmét” – jegyezte meg az aukciót bonyolító Stack’s Bowers Galéria egy közleményben.

Aminek némileg ellentmond, hogy az „1822-es félsast” 2016-ban már megpróbálták elárverezni, de akkor nem talált új tulajdonost. Most március végén Las Vegasban kiderül, sikeres lesz-e az aukció.

Eladó a Schitt’s Creek kastély – drága, de ízléstelen

Share.

About Author

Leave A Reply