35 éves kortól már a B-oldal forog?

1

Hány éves korodban leszel hivatalosan is öreg és unalmas? Néhány újabb felmérés szerint valamikor a harmincas éveid közepén.

Melyik a tökéletes kor? Sokaknak a gondtalan tiniévek vagy az egyetemi évek. De az bizonyos, hogy a 35. életév fordulópontot jelent mind a személyes, mind pedig a szakmai életutadon.

Nemcsak fiatalnak nem számítasz többé, de a nők elérik az unalmassági, a férfiak a magányossági csúcsot is. És ha még ez sem volna elég, akkoriban kezded el utálni a munkádat, illetve a családi életed és az anyagi felelősséged kettős nyomásának hatására az otthoni és a munkahelyi konfliktusaid is megszaporodnak.

Az egyik felmérés szerint a 35 feletti dolgozók közül hatból egy utálja a munkáját, míg a fiatalabbak közül csak 12-ből egy érez hasonlóan. A 35-49 éves korosztályból kerülnek ki azok is inkább, akik feleslegessé válnak a munkahelyükön és elbocsátják őket.

A 35. év az a fordulópont is, ahol már nem a huszonévesekkel, hanem az idősebb korosztállyal számítanak a statisztikák és a piackutatási felmérések egy generációhoz, és ez befolyásolja azt is, te fiatalnak vagy öregnek érzed magad. Másrészről viszont ez azért elég önkényesen lett meghatározva nem?

35 éves kortól kezdenek a gyermektelen nők szorongani azon, hogy lehet-e még gyerekük, holott kutatások bizonyítják, hogy a termékenység nem ripsz-ropsz múlik el. Ráadásul az első gyermek vállalása is egyre gyakrabban kitolódik a 30. életév utánra azoknál, akik előbb tanulni akarnak és a karrierjüket építik.

A Kaliforniai Egyetem Öregedéskutató Intézetének igazgatója szerint teljesen félrevezető az a közvélekedés, hogy a 20-as, 30-as éveink a legjobb éveink és onnantól csak lefelé vezet az út.

Dilip Jeste szerint a valóságban éppen azok az évek a legstresszesebbek, hiszen akkor kell meghoznunk a legfontosabb, az egész életünket befolyásoló döntéseinket.

Ráadásul a mostani rohanó életvitel, és a globalizált gazdaság nyomásának hatására a mostani fiataloknak ez még sokkal szorongást keltőbb időszak. Ezért is halogatja a fontos döntéseket az y-generáció. Minden, ami korábban a 20-as éveinkben eldőlt: család, gyerek, karrier, most kitolódik a 30-as évekre.

Hogy mi a jó hír? Jeste szerint ezután a stresszes fiatalkor után az életünk hátralévő része már sokkal boldogabb lesz.

(Fotó: instagram.com/victoriabeckham)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply